Zamieszczone przez Bronekk
Turbosprężarka - nowa czy regenerowana?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Witam
Ponieważ wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują, że lada moment czeka mnie wymiana turbosprężarki postanowiłem się was zapytać jak w temacie.
Chodzi mi o plusy i minusy wyboru pomiędzy tymi rozwiązaniami. Jak przedstawia się trwałość regenerowanych turbosprężarek. Wiem, że jedynym minusem nowej jest jej cena, a może nie tylko.
Jakie ceny są nowych turbosprężarek, a jakie są koszty regeneracji do mojej Octavii ( tdi 2.0 z DSG 2005r. silnik BKD), jakie są koszty robocizny i czy przy wymianie turbosprężarki trzeba coś jeszcze wymieniać.
-
-
Robocizna zależnie od warsztatu jaki wybierzesz, 250-600. Cen na tą chwilę nie znam, wiem że do 1.9 można za 1000 wymienić swoją na regenerowaną. Przy wymianie proponuję oczyścić icka. Ale najpierw skocz na vaga i sprawdź czy to już trzeba wymieniać. Większość jeździ do końca. Co do trwałości to również zależy gdzie (u kogo) zregenerujesz- kupisz, ale dobrze zrobione turbo polata tyle co ori. Jeszcze inny temat to olej na jakim jeździ auto, ale my nie o tym.
Komentarz
-
-
Mi w VW sharanie padła przy 210tys km. Wymieniłem na regenerowaną no i ładnie śmigała do czasu sprzedaży autka czyli jakiś rok... Teraźniejszy właściciel też nie narzeka... Więc spoko. A co do ceny (sharan może troszkę inne autko i cenowo też może się różnić) to dałem 1250zł z oddaniem starej... A i jeszcze rok gwarancji dostałem na turbawkę... Pzdr
Komentarz
-
-
W MOTO-REMO[ autoryzowany dystrybutor GARRETT w Polsce] powiedziano mi, że turbo jest obliczone na 150-200 000km. Powiedziano mi też, że firma HONEYWELL już nie dostarcza oryginalnych części naprawczych do turbin. Również powiedziano, że to co jest na rynku to niepewnego pochodzenia podróbki[ Chiny ?]. Mam podobny dylemat w żony BEETLU 19 TDI i myślę, że wstawię jednak nówkę za ok. 2500zl plus niestety robocizna, ale chyba warto bo pojazd jest w doskonałym stanie gdyby nie ta piepszona turbina. Kobieta niestety jeżdzi PSJ i zatyrała turbo.TF - VW New Beetle 19 TDI ALH, Berlingo HDI MODUTOP[sprzedany], Peugeot 306 1600, C-MAX.
Komentarz
-
-
Ja mam z mojego auta turbawke zanim wymienilem na wieksza. Chodzila super, moge Ci oddac za grosze. Gwarantuje, ze w momencie wyciagniecia z auta chodzila bez zarzutu. (zrobilem ja niej cos okolo 30-40kkm)
Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)
Komentarz
-
-
Skłaniam się bardziej ku regenerowanej z 24 miesięczną gwarancją lub nową, wszystko zależy od ceny.
Co do twojej propozycji palioza to jak sam wiesz same koszty wymiany nie są małe, a nie wiadomo ile ta twoja jeszcze by pociągła, inna sprawa to co oznacza "za grosze" :-) i czy twoja jest po regeneracji?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftNo wlasnie, nie ma czesci zamiennych, chinskie podrobki, a TurboTec daje na turbine 2 lata gwarancji, ciekawe czemu :twisted:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Magik35Skłaniam się bardziej ku regenerowanej z 24 miesięczną gwarancją lub nową, wszystko zależy od ceny.
Co do twojej propozycji palioza to jak sam wiesz same koszty wymiany nie są małe, a nie wiadomo ile ta twoja jeszcze by pociągła, inna sprawa to co oznacza "za grosze" :-) i czy twoja jest po regeneracji?
nie jest po regeneracji, bo po co jak jezdzila?
Obecnie mam zalozona regenerowana i na razie z 60kkm ladnie ciagnie (choc teraz sie wredny swist pojawil)
Koszt wymiany zerowy w moim przypadku -> wchodze pod auto i za 1-2h mam wymienione turbo.Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)
Komentarz
-
-
To ja mam w związku z wypowiedziami kolegów pytanie-skąd brane są części do regeneracji turbin skoro przedstawiciel producenta na Polskę mówi że części zamienne do turbin już od ok. 2 lat nie są dostarczane nigdzie na świecie? Trochę już mi się zamotało-co innego ludzie[ choćby tu na forum], a co innego MOTO-REMO.TF - VW New Beetle 19 TDI ALH, Berlingo HDI MODUTOP[sprzedany], Peugeot 306 1600, C-MAX.
Komentarz
-
-
No tak-uznajemy to to za oczywistość, ale nadal nie wiemy skąd się biorą części zamienne zapewniające dużą trwałość bo to najważniejsze. Czy regenerowana też wytrzyma te 150 000km. Czy jak pojedziesz z nią z reklamacją to nie będzie kłopotu że to twoja wina i.t.d....TF - VW New Beetle 19 TDI ALH, Berlingo HDI MODUTOP[sprzedany], Peugeot 306 1600, C-MAX.
Komentarz
-
-
Ja dzwoniłem do tych gości z Jaworzna.
Powiedzieli, że takiej ja ja potrzebuje nie mają na stanie, więc musiałbym im przesłać swoją a oni ja naprawią i tu w zależności od stopnia uszkodzenia koszty naprawy od 1200 do 2200 zł. Na moje oko bardzo duża rozpiętość i jak na regenerowaną można wydać 1200 to już 2200 moim zdaniem się nie opłaca.
Komentarz
-
Komentarz